FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI USAHATANI CABAI MERAH KERITING (CAPSICUM ANNUM L) DI KECAMATAN MOROTAI SELATAN KABUPATEN PULAU MOROTAI

  • Nia Komaladewi Diningsih Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Khairun
  • Natal Basuki Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Khairun
  • Fatmawati Kaddas Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Khairun
  • Haris Mahmud Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Khairun
Keywords: cabai merah keriting, Faktor produksi, pertanian

Abstract

Chili Seeds (Capsicum Annum L.) are one of vegetables commodities which is cultivated by farmers in Indonesia, because they have high selling price. Chili Seeds are one of vegetables commodities for improving farmers welfare. The purpose of this research is for analysis what the factors influence of production Chili Seeds (Capsicum Annum L.) in South Morotai Sub-District, Morotai Island District, by determining the sample using a saturated sample. The results of this research show that the factors influence of production Chili Seeds in South Morotai District the factors that simultaneously influence the production of in South Morotai District are land, seeds, fertilizer, pesticides and labor. This is very real (significant) in increasing the production of Chili Seeds. Partially, namely the pesticide factor with a significant value of 0.023 < 0.05 and the labor factor with a significant value of 0.013 < 0.05.

References

Firdaus, R., & Juanda, B. R. (2022, January). Pengaruh varietas dan dosis pupuk NPK mutiara terhadap pertumbuhan dan hasil cabai merah hibrida. In Prosiding Seminar Nasional Pertanian (Vol. 4, No. 1, pp. 111-124).

Hairiah, H., Natsir, M., & Firmansyah, F. (2023). DETERMINAN PENDAPATAN USAHATANI CABAI BESAR DI KELURAHAN MATARAN KECAMATAN ANGGERAJA KABUPATEN ENREKANG. Jurnal Sains Agribisnis, 3(2), 80-85.

Karyani, T., & Tedy, S. (2021). Analisis Faktor Produksi Usahatani Cabai Merah Keriting (Capsicum Annum L.) Dengan Menerapkan Atraktan. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis. Januari, 7(1), 74-93.

Mahmud, H., Sangadji, S. S., & Suhardi, S. (2021). Analisis produksi, konsumsi dan pemasaran usahatani padi di desa lembah asri kecamatan weda selatan kabupaten halmahera tengah. Jurnal Ilmiah Ecosystem, 21(1), 194-201.

Sriwana, I. K. (2019). Analisa pengukuran Produktivitas Cobb Douglass. Universitas Esa Unggul, Tkt, 414, 0-9.

Utari, D., & Rachmawati, D. (2022). Respons Pertumbuhan dan Kadar Kapsaisin Tanaman Cabai Merah (Capsicum annuum L.) terhadap Kekeringan dan Pemberian Mikoriza Arbuskular. Vegetalika, 11(1), 63-77.

Widayati, H. W., Laut, L. T., & Destiningsih, R. (2019). Pengaruh Jumlah Tenaga Kerja, Tingkat Pendidikan Dan Jumlah Pengangguran Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Kabupaten Magelang Tahun 1996-2017. Dinamic, 1(2), 182-194.

Wulandary, A., Jumariah, J., & Alfin, A. (2021). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI ORIENTASI KEWIRAUSAHAAN TERHADAP KINERJA USAHA. Jurnal Sains Agribisnis, 1(1), 47-55.

Published
2024-06-24
How to Cite
Diningsih, N., Basuki, N., Kaddas, F., & Mahmud, H. (2024). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI USAHATANI CABAI MERAH KERITING (CAPSICUM ANNUM L) DI KECAMATAN MOROTAI SELATAN KABUPATEN PULAU MOROTAI. Jurnal Sains Agribisnis, 4(1), 108-119. https://doi.org/10.55678/jsa.v4i1.1499
Section
Articles