ENTREPRENEURIAL BEHAVIOR OF MSME ACTORS IN THE CASSAVA PROCESSING SECTOR: A CASE STUDY OF PADANG CITY
Abstract
This study aims to analyze the entrepreneurial behaviors of MSME actors in the cassava processing sector in Padang City and their influence on business performance. A descriptive quantitative approach was employed, with data collected through interviews and a 5-point Likert scale questionnaire distributed to cassava processing entrepreneurs. The results indicate that individual factors such as education, experience, and motivation are categorized as high and positively contribute to entrepreneurial behavior. Environmental factors such as input availability, training, capital assistance, promotion, and the cohesiveness among entrepreneurs also support business performance, although challenges remain in extension services, marketing, and business regulations. Overall, the business performance of cassava processing MSMEs in Padang City is classified as high, as reflected in market expansion, increased income, and competitive advantage. The synergy between strong individual characteristics and optimal environmental support is key to enhancing the competitiveness and sustainability of cassava processing businesses in Padang City.
Keywords: Business performance; Cassava, Entrepreneurial; Entrepreneurial behavior; MSMEs
References
Ananda, Y., & Fitri, K. (2023). Pengaruh Pengalaman Usaha, Teknologi Informasi Dan Kemampuan Berwirausaha Terhadap Kinerja Umkm Di Kota Pekanbaru. Jurnal Daya Saing, 9(2), 251–260.
Anggraini, N., Harianto, H., & Anggraeni, L. (2017). Analisis Pendapatan Dan Faktor Produksi Usahatani Ubikayu Berdasarkan Pasar Yang Dipilih Petani (Study Kasus Petani Di Kabupaten Lampung Tengah). Journal Of Food System & Agribusiness, 1(1). Https://Doi.Org/10.25181/Jofsa.V1i1.80
Firdausya, L. Z., & Ompusunggu, D. P. (2023). Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Di Era Digital Abad 2. Talijagad, 1(3), 14–18.
Firmansyah, B. (2013). Keterkaitan Pengalaman Kewirausahaan, Sikap, Norma Subyektif, Kontrol Perilaku Terhadap Niat Untuk Menjadi Wirausahawan. Riset Manajemen Dan Akuntansi, 4(7), 110–133.
Gulo, H. (2022). Pengaruh Perilaku Kewirausahaan Terhadap Kinerja Usaha Toko Imelda Ponsel Kota Telukdalam Kabupaten Nias Selatan. Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Nias Selatan, 5(2).
Indarto, I., & Santoso, D. (2020). Karakteristik Wirausaha, Karakteristik Usaha Dan Lingkungan Usaha Penentu Kesuksesan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah. Jurnal Riset Ekonomi Dan Bisnis, 13(1), 54. Https://Doi.Org/10.26623/Jreb.V13i1.2202
Islam, Md. A., Khan, M. A., Obaidullah, A. Z. M., & Syed Alam, M. (2011). Effect Of Entrepreneur And Firm Characteristics On The Business Success Of Small And Medium Enterprises (Smes) In Bangladesh. International Journal Of Business And Management, 6(3), P289. Https://Doi.Org/10.5539/Ijbm.V6n3p289
Jon, E. L., Fanggidae, R. E., Salean, D. Y., & Nursiani, N. P. (2023). Pengaruh Motivasi Kerja Dan Orientasi Kewirausahaan Terhadap Kinerja Pelaku Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Pada Wisata Kuliner Di Labuan Bajo Manggarai Barat. Glory Jurnal Ekonomi Dan Ilmu Sosial, 4(3), 521–534. Https://Doi.Org/10.35508/Glory.V4i3.10540
Kountur. (2006). Manajemen Risiko: Pemahaman Risiko, Pentingnya Pengelolaan Risiko, Identifikasi, Pengukuran, Penanganan Risiko, Dan Penerapan Manajemen Risiko. Abdi Tandur.
Krisnamurthi, B. (2011). Agribisnis. Yayasan Pengembang Sinar Tani.
Lubis, P. S., & Salsabila, R. (2024). Peran Umkm (Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah) Dalam Meningkatkan Pembangunan Ekonomi Di Indonesia. Muqaddimah: Jurnal Ekonomi, Manajemen, Akuntansi Dan Bisnis, 2(2), 91–110. Https://Doi.Org/10.59246/Muqaddimah.V2i2.716
Maruwae, A., Husain, N., & Dama, H. (2023). Pelatihan Pelaku Usaha Dalam Menunjang Pengembangan Usaha Kecil (Mikro) Di Kecamatan Kota Utara Kota Gorontalo. Jurnal Ilmiah Manajemen Dan Bisnis, 6(1), 250–256.
Noersasongko, E. (2005). Analisis Pengaruh Karakteristik Individu, Kewirausahaan, Dan Gaya Kepemimpinan Terhadap Kemampuan Usaha Serta Keberhasilan Usaha Pada Usaha Kecil Batik Di Jawa Tengah [Disertation]. Universitas Merdeka Malang.
Ridha, M. (2020). Teori Motivasi Mcclelland Dan Implikasinya Dalam Pembelajaran Pai. Palapa, 8(1), 1–16. Https://Doi.Org/10.36088/Palapa.V8i1.673
Riyanti, B. (2003). Kewirausahaan Dari Sudut Pandang Psikologi Kepribadian. Pt. Grasindo.
Saputra, D. R., Syahyono, S., Siwi, D. A. I., & Rosidin, K. Q. (2025). Pengaruh Inovasi Terhadap Kinerja Bisnis Umkm Mie Ayam Dengan Keunggulan Bersaing Sebagai Variabel Mediasi. Eco-Fin, 7(2), 586–596. Https://Doi.Org/10.32877/Ef.V7i2.2079
Sugiyono. (2019). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D (2nd Ed.) (2nd Ed.). Alfabeta.
Suyadi, Syahdanur, & Suryanie, S. (2018). Analisis Pengembangan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Di Kabupaten Bengkalis-Riau. Jurnal Ekonomi Kiat, 29(1).
Wisudawaty, I., Hasbi, Mahmuddin, Putrawan, Muh. R., & Waty, F. W. (2024). Pkm Kewirausahaan Pengolahan Ubi Kayu Menjadi Keripik Singkong. Jurnal Akademik Pengabdian Masyarakat, 2(6), 220–228. Https://Doi.Org/10.61722/Japm.V2i6.2934
Yusuf. (2010). Kompetensi Peternak Dalam Pengelolaan Usaha Sapi Potong Di Kabupaten Konawe Provinsi Sulawesi Tenggara [Thesis]. Institut Pertanian Bogor.
Copyright (c) 2025 Reza Mardhiyah Amir, Annisa Ulhusna, Pinta Aftaprilia Rizki Ananda

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.