Kajian Potensi Hasil Sisa Tanaman Pertanian sebagai Pakan Ternak Sapi Potong di Kabupaten Barru

  • Indrawirawan Indrawirawan Fakultas Peternakan Universitas Hasanuddin https://orcid.org/0000-0003-2127-6092
  • Tri Anggraeni Kusumastuti Departmen Sosial Ekonomi Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Gadjah Mada, Jl Fauna 3, Bulaksumur, Yogyakarta
  • Bambang Suwignyo Departmen Nutrisi dan Makanan Ternak, Fakultas Peternakan, Universitas Gadjah Mada, Jl Fauna 3, Bulaksumur, Yogyakarta
  • M Fadhlirrahman Latief Departemen Nutrisi dan Makanan Ternak Fakultas Peternakan Universitas Hasanuddin
Keywords: beef cattle, feed, carrying capacity, roughages

Abstract

This study aims to calculate the potential utilization of feed from roughages and feed capacity for beef cattle in Barru Regency, South Sulawesi. Research data were obtained through surveys and secondary data from government agencies, statistical data, and other literature sources related to the research. Data analysis included calculating beef cattle population (animal unit, AU), dry matter production from roughages, and roughage carrying capacity. The results showed that dry matter (DM) production from roughages in Barru Regency was 147,878.60 tons DM. This total DM production can accommodate a beef cattle population of 75,627.41 AU. The study area can still develop the potential for additional beef cattle to reach 21,081.82 AU. Optimal utilization of roughage feed can increase the population and meet the fiber needs of beef cattle in the Barru Regency.

References

Badan Pusat Statistik (BPS). 2019. Kabupaten Barru dalam Angka. Badan Pusat Statistik, Kabupaten Barru.
Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan (Ditjen PKH). 2018. Statistik Peternakan dan Kesehatan Hewan. Kementerian Pertanian RI.
Eoh, M. 2022. Potensi limbah pertanian tanaman pangan sebagai pakan ternak ruminansia Di Kecamatan Seram Utara Timur Seti Kabupaten Maluku Tengah. BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan dan Terapan, 9(1), 109-117.
Farda, F. T., Wanniatie, V., Hasiib, E. A., & Yusuf, M. W. 2022. Peningkatan Kualitas Limbah Pertanian Sebagai Pakan Ternak Ruminansia Di Desa Rajabasa Lama, Kecamatan Labuhan Ratu, Lampung Timur. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat Sakai Sembayan, 6(1), 44-49.
Fuah, A. M., Fanani, A. F., Wiryawan, I. K. G., Rahayu, S., & Fajrih, N. 2023. Analisis Daya Dukung Populasi Kambing Berdasarkan Potensi Aerial Tanaman Singkong di Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Sains dan Teknologi Peternakan, 4(2), 34-42.
Hubeis, M. 2020. Strategi pengembangan sapi potong di wilayah pengembangan Sapi bali Kabupaten Barru. MANAJEMEN IKM: Jurnal Manajemen Pengembangan Industri Kecil Menengah. 15(1), 48-61.
Indrawirawan, Suwignyo, B. and Kusumastuti, T.A. 2022. Smallholder planning for Bali cattle fattening in Barru Regency, South Sulawesi, Indonesia. IOP Conference Series. Earth and Environmental Science. p. 012020). IOP Publishing.
Kusumastuti, T. A., Widiati, R., Noviandi, C. T., & Astuti, A. 2022. Potensi dan Nilai Tambah Tanaman Melalui Teknologi Pengawetan Pakan untuk Peningkatan Pendapatan Peternak di Samigaluh Kulonprogo Yogyakarta. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science). 76-86.
Lenstra, J. A., Felius, M. and Theunissen, B. 2014. Domestic cattle and buffaloes. Ecology, Evolution and Behaviour of Wild Cattle: Implications for Conservation. Cambridge: Cambridge University Press. p. 30–38.
Mashudi, D. H. T., Irsyammawati, A., & Hermanto, H. 2022. Potensi daya dukung dan daya tampung pakan hijauan untuk mendukung peternakan kambing peranakan etawah Di Kecamatan Ampelgading, Kabupaten Malang, Jawa Timur. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis. p. 23-36.
NRC. 2000. Nutrient Requirements of Beef Cattle. Oklahoma Cooperative Extension Service, Oklahoma State University.
Panjono. 2012. Bangsa-bangsa Sapi. PT Citra Aji Parama. Yogyakarta.
Prafitri, R., Susilawati, T., Yekti, A. P. A., Huda, A. N., & Meirezaldi, O. 2022. Pembentukan Kawasan Pembiakan Sapi Potong. Universitas Brawijaya Press.
Rasjid, S. 2018. The Great Ruminant: Nutrisi, Pakan, dan Manajemen Produksi. Brilian Internasional. Sidoarjo.
Rusono, N. 2020. Peningkatan Produksi Daging Sapi untuk Mewujudkan Kedaulatan Pangan Hewani. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. p. 12-22.
Soekoharto. 1990. Pedoman untuk Perencanaan Ekonomis Pembangunan Peternakan. Jurusan Sosial Ekonomi Peternakan. Fakultas Peternakan Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.
Supriyantono, A., Suryaningsih, I. S., & Rumetor, S. D. 2023. Performans Sapi bali Yang Dipelihara Secara Ekstensif Oleh Peternak Di Distrik Bintuni Dan Manimeri Kabupaten Teluk Bintuni. In Seminar Nasional Fakultas Pertanian (Vol. 6, No. 1).
Susilawati, T. 2017. Sapi Lokal Indonesia (Jawa Timur dan Bali). UB Press. Malang. Jawa Timur.
Suwignyo, B., A. Agus, R. Utomo, N. Umami, and B. Suhartanto. 2016. Penggunaan fermentasi pakan komplet berbasis hijauan pakan dan jerami untuk pakan ruminansia. Indonesian Journal of Community Engagement, Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. p.255-263.
Syamsu, J.A. 2006. Analisis Potensi Limbah Tanaman Pangan Sebagai Sumber Pakan Ternak Ruminansia Di Sulawesi Selatan (Disertasi). Bogor: Pascasarjana Institut Pertanian Bogor.
Syamsu, J.A., H.M. Ali, and M. Yusuf. 2013. Application of Technology for Processing Rice Straw as Feed for Beef Cattle. International Conference on Agriculture and Biotechnology IPCBEE. Vol. 60, p. 43-46.
Tanuwiria, U.H. 2015. Evaluasi Potensi Pakan Serat dan Daya Dukung untuk Pengembangan Ternak Ruminansia di Wilayah Kabupaten Subang (Evaluation of Forage and Agricultural Waste Potencies, Its Carring Capacity to Ruminant Developments in Subang). Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran. 15(1).
Thaariq, S. H. 2018. Pengaruh pakan hijauan dan konsentrat terhadap daya cerna pada sapi aceh jantan. Genta Mulia: Jurnal Ilmiah Pendidikan, 8(2)
Tondok, A. R., Qomariyah, N., & Sariubang, M. 2021. Kajian Usaha Penggemukan Sapi bali Di Kabupaten Maros dan Barru, Provinsi Sulawesi Selatan. Jurnal Agrisistem: Seri Sosek dan Penyuluhan, 17(1), 54-59.
Utomo, R. 2012. Bahan Pakan Berserat Untuk Sapi. Penerbit PT. Citra Aji Parama. Yogyakarta.
Utomo, R. 2017. Konservasi Hijauan Pakan dan Peningkatan Kualitas Bahan Pakan Berserat Tinggi. Cetakan kedua. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Published
2023-10-26
How to Cite
Indrawirawan, I., Kusumastuti, T., Suwignyo, B., & Latief, M. (2023). Kajian Potensi Hasil Sisa Tanaman Pertanian sebagai Pakan Ternak Sapi Potong di Kabupaten Barru. Jurnal Sains Dan Teknologi Industri Peternakan, 3(2), 18-25. https://doi.org/10.55678/jstip.v3i2.1103
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.