PENGARUH IMBANGAN PROTEIN DAN ENERGI TERHADAP KUALITAS INTERIOR TELUR AYAM ARAB

  • Rika Hari Lestari Universitas Muhammadiyah Bone
Keywords: Ayam Arab, Energi, Kualitas Interior, Protein

Abstract

Arabic chicken has the advantage of easily adapting to Indonesia's tropical climate and resistance to disease, so that Arabic chicken has the potential to be cultivated in Indonesia. However, these advantages are still not enough to obtain quality eggs. This study aims to examine the effect of different protein and energy rations on improving the interior quality of Arabic chicken eggs, especially the yolk index, albumen index, Haugh Unit (HU) and Egg Yolk Color. This research was conducted for 6 weeks (36 days) and used 80 Arabic chickens aged 5 months. The ration composition consisted of yellow corn, bran, and RK 24 concentrate. The design used was a Completely Randomized Design (CRD) consisting of 4 treatments and 10 replicates, namely R1 (15% protein and EM 2500 Kcal), R2 (16% protein and EM 2600 kcal), R3 (Protein 17 % and EM 2700 kcal) and R4 (Protein 18 % and EM 2800 kcal). The results showed that the treatment had no significant effect (P>0.05) on the yolk index, albumen index and Haugh Unit (HU). However, it had a significant effect (P<0.05) on the color of the Arabic chicken egg yolk. As the energy and protein balance of the ration increases, the resulting egg yolk color also increases. The conclusion in this study was that the energy balance of 2800 kcal and 18% protein produced the highest egg yolk color.

References

Alwi, W., Agustina, L., & Mide, M. Z. (2019). Performa ayam arab dengan pemberian energi-protein pada level berbeda. Jurnal Sains dan Teknologi Peternakan, 1(1), 7-12.

Idayanti., Darmawati, S, & Nurullita, U. 2009. Perbedaan Variasi Lama Simpan Telur Ayam pada Penyimpanan Suhu Almari Es dengan Suhu Kamar terhadap Total Mikroba. Jurnal Kesehatan 1(2): 19-26

Anggorodi, R. 1985. Ilmu Makanan Ternak Unggas. Jakarta: Universitas Indonesia.

Argo, L. B., Tristiarti, T., & Mangisah, I. 2013. Kualitas fisik telur ayam arab petelur fase I dengan berbagai level Azolla microphylla. Animal Agriculture Journal, 2(1), 445-457.

Arunde, J. M., Leke, J. R., Rimbing, S., & Tangkau, L. 2019. Kualitas Internal Telur Ayam MB 402 yang Diberi Ransum Dengan Imbangan Protein dan Energi Berbeda. ZOOTEC, 39(2), 329-336.

Gaspersz, V. 1991. Metode Perancangan Percobaan. Bandung: Armico.

Gunawan, E., Kaharuddin, D., & Kususiyah, K. 2018. Performans Keturunan Ayam Arras dengan Ayam Arab (Ayam Ketarras) Umur 2-12 Minggu. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 13(1), 89-100.
Harmayanda, P. O. A., Rosyidi, D., & Sjofjan, O. (2016). Evaluasi kualitas telur dari hasil pemberian beberapa jenis pakan komersial ayam petelur. Indonesian Journal of Environment and Sustainable Development, 7(1).

Herni, Agustina, L., & A. Mujnisa. 2022. Pengaruh Imbangan Energi-Protein Terhadap Bobot dan Tebal Kerabang Telur Ayam Arab. Jurnal Sains Dan Teknologi Peternakan, 3(2), 55-59. 

Kurtini, T., Nova, K., & Septinova, D. 2014. Produksi Ternak Unggas Edisi Revisi. Aura Printing dan Publishing. Bandar Lampung.

Manoppo, R., Leke, J. R., Utiah, W., & Laihat, J. (2022). Penggantian jagung dengan sebagian tepung pisang kepok (Musa paradisiaca formatypica) dalam ransum terhadap kualitas telur ayam ras petelur MB 402. ZOOTEC, 42(1), 105-112.

Noferdiman, N., & Zubaidah, Z. 2019. Penggunaan Bungkil Inti Sawit dan Enzim Mannanase dalam Ransum terhadap Performa Produksi Telur Puyuh (Coturnix coturnix japonica). Jurnal Lahan Suboptimal, 8(1), 11-19.
Rahmawati, N., & Irawan, A.C. 2021. Pengaruh penambahan herbafit dalam pakan terhadap kualitas fisik telur ayam ras petelur. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 4(1). 1-14.

Riawan, R., Riyanti, R., & Nova, K. 2017. Pengaruh perendaman telur menggunakan larutan daun kelor terhadap kualitas internal telur ayam ras. Jurnal ilmiah peternakan terpadu, 5 (1), 1-7.

Setiawati, T., Afnan, R., & Ulupi, N. 2016. Performa produksi dan kualitas telur ayam petelur pada sistem litter dan cage dengan suhu kandang berbeda. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan, 4(1), 197-203.

Veteriner, J. M. 2021. Probiotik Bacillus subtilis pada Pakan Ayam Ras Meningkatkan Kualitas Telur dengan Perbedaan Masa Simpan. Jurnal Medik Veteriner, 4(1), 8-13.

Widyantara, P. R. A., Dewi, G. K., & Ariana, I. N. T. 2017. Pengaruh lama penyimpanan terhadap kualitas telur konsumsi ayam kampung dan ayam Lohman Brown. Majalah Ilmiah Peternakan, 20(1), 5-11.

Wijaya, Y., Suprijatna, E., & Kismiati, S. 2017. Penggunaan limbah industri jamu dan bakteri asam laktat (Lactobacillus sp.) sebagai sinbiotik untuk aditif pakan terhadap kualitas interior telur ayam ras petelur. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), 19(2), 47-54.
Published
2024-08-24
How to Cite
Lestari, R. (2024). PENGARUH IMBANGAN PROTEIN DAN ENERGI TERHADAP KUALITAS INTERIOR TELUR AYAM ARAB. Jurnal Sains Dan Teknologi Industri Peternakan, 4(2), 31-36. https://doi.org/10.55678/jstip.v4i2.1543
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.