Peningkatan Nilai Ekonomis Limbah Tempurung Kelapa Menjadi Briket Sebagai Produk Unggulan Di Kabupaten Padang Pariaman

  • Armiati Armiati Universitas Negeri Padang
  • Dessi Susanti Universitas Negeri Padang
  • Andi Alatas Universitas Negeri Padang
  • Rita Syofyan Universitas Negeri Padang
  • Rose Rahmidani Universitas Negeri Padang
  • M. Topit Hidayat Universitas Negeri Padang
  • Fachri Irsan Universitas Negeri Padang
  • Nelsa Onelfa Universitas Negeri Padang
Keywords: Nilai ekonomis, tempurung kelapa, briket, produk unggulan

Abstract

Coconut is a plantation commodity in Padang Pariaman Regency that has experienced an increase in production during 2023. The waste from coconut shells can be further processed into a product with high economic value and even reach the export market, namely coconut charcoal briquettes. The purpose of this activity is to provide knowledge and skills about production, promotion, marketing, and financial management to the partners. The method used is community development through lectures, discussions, Q&A sessions, practical activities, and mentoring. The partners for this activity are the Sukses Bersama and Maju Makmur Business Groups, with 15 participants. The evaluation results show that 100% of the participants gave positive responses and answers to all questions asked about the training activities. The outcome of this service is significant for the participants to improve the quality of the briquette products, as well as marketing and financial management.

Author Biographies

Dessi Susanti, Universitas Negeri Padang

Pendidikan Ekonomi

Andi Alatas, Universitas Negeri Padang

Agribisnis

Rita Syofyan, Universitas Negeri Padang

Pendidikan Ekonomi

Rose Rahmidani, Universitas Negeri Padang

Pendidikan Ekonomi

M. Topit Hidayat, Universitas Negeri Padang

Pendidikan Ekonomi

Fachri Irsan, Universitas Negeri Padang

Pendidikan Ekonomi

Nelsa Onelfa, Universitas Negeri Padang

Pendidikan Ekonomi

References

BPS Kabupaten Padang Pariaman. 2024. Kabupaten Padang Pariaman dalam Angka, Volume 25, 2024.
Ermawati, E., Afdillah, J., & Aristi, D. (2022). Pemanfaatan Aset Tempurung Kelapa. Pabitara: Jurnal Pengabdian MAsyarakat, 1(2), 104–114.
Hakim, A. R., & Azharman, Z. (2023). Peningkatan Nilai Ekonomi Arang Batok Kelapa menjadi Briket. Jurnal Pengabdian Cendikia Nusantara, 1(1), 28-31.
Jamilatun, Siti. 2020. Sifat-Sifat Penyalaan dan Pembakaran Briket Bioassa, Briket Batubara dan Arang Kayu. Jurnal Rekayasa Proses, 2(2), 37-40.
Kette, A. U. S., Dethan, J. J. S., & Tonfanus, R. J. (2023). Pengolahan Briket Arang Kelapa Menggunakan Tepung Tapioka Dari Ubi Kayu. SWARNA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 87-93.
LKDP Kabupaten Padang, & Pariaman. (2020). Perda Kabupaten Padang Pariaman. 21(1), 1–9.
Makaruku, M. H., Tanasale, V. L., & Goo, N. (2022). Pemanfaatan Limbah Tempurung Kelapa Menjadi Briket Arang Sebagai Bahan Bakar Alternatif di Desa Kamarian Kecamatan Kairatu Kabupaten Seram Bagian Barat. HIRPONO: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 148–157.
Marwanza, I., Azizi, M. A., Nas, C., Patian, S., Dahani, W., & Kurniawati, R. (2021). Pemanfaatan Briket Arang Tempurung Kelapa Sebagai Bahan Bakar Alternatif Di Desa Banjar Wangi, Pandeglang, Provinsi Banten. Jurnal AKAL: Abdimas Dan Kearifan Lokal, 2(1), 82–88. https://doi.org/10.25105/akal.v2i1.9040
Meilizar, M., Luthvina, R., & Oktavia, N. 2021. Perancangan Model Klaster Industri Hilir Kelapa di Kabupaten Padang Pariaman. Jurnal Teknik Industri: Jurnal Hasil Penelitian dan Karya Ilmiah dalam Bidang Teknik Industri, 7(2), 111-115.
Pusat Kajian Anggaran Badan Keahlian Setjen DPR RI. 2022. Budget Issue Brief Industri & Pembangunan; Potensi dan Permasalahan Produk Olahan Arang Kelapa Bernilai Tambah. Vol. 02, Ed.06, April 2022.
Styani, E., Maimulyanti, A., Prihadi, A. R., Putri, F. A. R., & Puspita, F. (2023). Pemanfaatan Limbah Tempurung Kelapa dari Industri Virgin Coconut Oil (VCO) menjadi Briket Arang di IKM PT. Sangkara Kota Bogor. Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA, 2(2), 53–59.
Yustita, A. D., Hardiyanti, S. A., Wahid, M. A., & Fajaryanto, G. (2023). Pemberdayaan Masyarakat dalam Industri Kreatif Arang Tempurung Kelapa Melalui Pelatihan dan Penerapan Teknologi Mesin Pencetak Briket. Madaniya, 4(4), 1699-1709.
Published
2024-12-26
How to Cite
Armiati, A., Susanti, D., Alatas, A., Syofyan, R., Rahmidani, R., Hidayat, M. T., Irsan, F., & Onelfa, N. (2024). Peningkatan Nilai Ekonomis Limbah Tempurung Kelapa Menjadi Briket Sebagai Produk Unggulan Di Kabupaten Padang Pariaman. MALLOMO: Journal of Community Service, 5(1), 519-527. https://doi.org/10.55678/mallomo.v5i1.1775
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.