Pengaruh Pemberian Cacing Darah (Chironomus sp.) Kering Terhadap Kecerahan Warna Ikan Guppy (Peocilia reticulata)

  • Salnida Yuniarti Lumbessy Universitas Mataram
  • Evi Ayuningsih Universitas Mataram
  • Dewi Putri Lestari Universitas Mataram
Keywords: blood worms, guppy, carotenoids, colour

Abstract

This research aims to analyze the effect of adding natural blood worms (Chironomus sp) to the feed on the color of guppy fish (P. reticulate). The research was carried out for 50 days, at the Fish Production and Reproduction Laboratory, Mataram University using experimental methods with a completely randomized design (RAL ) consisting of 4 treatments and 3 repetitions, namely: A: Control feed (100%) B: 75% control feed and 25% dried blood worms C: 50% control feed and 50% dried blood worms and D: Control feed 25% and 75% dried blood worms. Test parameters include carotenoid content, brightness of fish color, absolute weight, specific growth rate, survival and water quality. Data were analyzed using Analysis of Variance (ANOVA) and continued with the Duncan test. The results of the research show that dried blood worms have the potential to be a source of natural carotenoids in increasing color brightness and do not have a negative impact on the growth and survival of guppy fish. The addition of up to 50% dried blood worms to the formulated feed was able to increase the color brightness of guppy fish with a Lightness (L*) value of 56.95, Redness (a*) of -0.09, Yellowness (b*) of 14.84 , Hue is 258.01 and Chroma value is 110.12

References

Amanto, B. S., Siswanti, S., & Atmaja, A. (2015). Kinetika Pengeringan Temu Giring(Curcuma heyneana valeton & Van zijp)Menggunakan Cabinet Dryer dengan Perlakuan Pendahuluan Blanching. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 8(2), 107. Https://Doi.Org/10.20961/Jthp.V0i0.12900

Amin, M., I., Rosidah dan W., L. (2012). Peningkatan Kecerahan Warna Udang Red Cherry (Neocaridina heteropoda) Jantan Melalui Pemberian Astaxanthin dan Canthaxanthin dalam Pakan. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 3(4), 243-252.

Antono, D. R. (2010). Perubahan Warna Ikan Maskoki (Carassius auratus) Yang Diberi Pakan Berkarotenoid dengan Lama Pemberian Berbeda. Institut Pertanian Bogor.

Arfah, H., Alimudin., Sumantadinata, K., dan Eskari, J. 2002. Seks Reversal pada Ikan Tetra Kongo Stadia Larva. Jurnal Akuakultur Indonesia. 1 (2), 69-74.

Aslianti, T., Afifah, & Priyono, A. (2011). Ekspresi Beberapa Jenis Bahan Karotenoid Dalam Pakan Pada Performansi Warna Benih Ikan Kakap Merah (Lutjanus sebae). Berk. Penel. Hayati Edisi Khusus:, 4(B), 51–57.

Diansyah, A., Amin, M., & Yulisman. (2019). Penambahan Tepung Wortel (Daucus carota) dalam Pakan Untuk Peningkatan Warna Ikan Mas Koki (Carassius auratus). Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 7(2), 149–160.

Djamhuriyah, S, S., Supyawati., Noortiningsih. 2005. Pengaruh Jenis Pakan dan Kondisi Cahaya Terhadap Penampilan Warna Ikan Pelangi Merah (Glossolepis incisus) Jantan . Jurnal Ikhtiologi Indonesia. Vol 5(2)

Habmarani, N., Lumbessy, S. Y., & Marzuki, M. (2023). KECERAHAN IKAN GUPPY (Poecilia reticulata) DENGAN PEMBERIAN TEPUNG BUNGA MARIGOLD (Tagetas erecta) PADA PAKAN KOMERSIL. Jurnal Teknologi Perikanan dan Kelautan, 14(1), 73-85.

Kasim, M., & Mustafa, A. (2017). Comparison Growth of Kappaphycus alvarezii (Rhodophyta, Solieriaceae) Cultivation In Floating Cage And Longline In Indonesia. Aquaculture Reports, 6(April), 49–55. https://doi.org/10.1016/j.

Mariena K. C., Chittapun, S. & Ruamkuson, D. (2013). Identification and Nutritional Value of Live Feeds for Ornamental Fish from Bangkok Metropolitan Markets in Thailand. Chiang Mai Journal of Science. 40(X). 1-11.

Mulqan, M., Afdhal, S., Rahimi, E., & Dewiyanti, I. (2017). Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila Gesit (Oreochromis niloticus) Pada Sistem Akuaponik dengan Jenis Tanaman Yang Berbeda. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan Dan Perikanan Unsyiah, 2(1),183–193. htt ps://media.neliti.com/media/publications/188527-ID-pertumbuhan-dan-kelangsungan-hidup-benih.pdf

Mustapa, I. S. (2017). Identifikasi Staphylococcusaureus Penyebab Mastitis Pada Kambing Peranakan Etawa Di Kabupaten Polman. 1–44.

Nacing, N., Ari, I., Sri, R, R, P., Dan Aminullah. 2021. Profil Gelatinisasi dan Sifat Fisik Tepung Campolay Masak Penuh dan Lewat Matang (Pouteria campechiana). Jurnal Argoindustri Halal. 7(1) : 25-34

Ninwichian P, D. (2020). Effects of Dietary Supplementation with Natural Carotenoid Sources on Growth Performances and Skin Coloration of Fancy Carp, Cyprinus carpio L. Iranian Journal of Fisheries Sciences.

Nurbaety A. T. 2012. Peningkatan Kualitas Warna Ikan Rainbow Kurumoi (Melanotaenia sp.) Melalui Penambahan Tepung Udang Rebon Pada Pelet Komersial. SKRIPSI. Departemen Budidaya Perairan Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan. Institut Pertanian Bogor.

Pratama, A. R. (2021). Pemberian Pakan Alami Berbeda Terhadap Pertumbuhan dan Kecerahan Warna Ikan Zebra (Branchyndanio rerio). Jurnal Pendidikan Fisika Dan Sains (JPFS), 4(1), 1–7. https://doi.org/10.52188/jpfs.v4i1.143

Pucher, J., N., N., Tuan., T., T., H., Yen, R. Mayrhoferc, M., E., Matboulic and U., F. (2012). Earthworm Meal as Alternative Animal Protein Source for Full and Supplemental Feeds for Common Carp (Cyprinus carpio L.). Madter Thesis. University of Hohenheim, Stuttgart, Germany, 167–168. http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/112070002092111.

Rahayu, I, D. 2008. Klasifikasi Fungsi dan Metabolisme Vitamin. http://imbang.staff.umm.ac.id

Rina, I. & Elrifadah. (2015). Pertumbuhan dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Diberi Pakan Buatan Berbasis Kiambang. Ziraa’ah, 40(1), 18-24.

Saputri, A, R. (2017). Pengaruh Pemberian Pakan Cacing Tanah Lumbricus rubellus Terhadap Warna Ikan Guppy Peocilia reticulata. Skripsi. Departemen Biologi. Fakultas Matermatika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Universitas Hasanudin. Makassar.

Sari V.O., Boedi H. & Prijadi, S. 2014. Pengaruh Variasi Jenis Makanan Terhadap Ikan Karang Nemo (Amphiprion ocellaris Cuvier, 1830) Ditinjau Dari Perubahan Warna, Pertumbuhan Dan Tingkat Kelulushidupan. Diponegoro Jurnal of Maquares. 3(3): 134–143.

Satyani, D. & Sugito, S. (1997). Astaxanthin Sebagai Suplemen PakanUntuk Peningkatan Warna Ikan Hias. Jurnal Penelitian Perikanan Indonesia., 3(1), 6–8.

Septiyan, R., Rusliadi., Iskandar, P. 2017. The Effect of Different Feeding on Growth and Color of Guppy Fish (Peocilia reticullata). Fisheries and Marine Science. Faculty Riau Unoversity.

Shafruddin, D., Parlinggoman, B. R., & Sumantadinata, K. (2006). Pertumbuhan dan Produksi Larva Cacing Darah Chironomus sp. Pada Media yang dipupuk Kotoran Ayam Dosis 1,0 - 2,5 gram/liter. Jurnal Akuakultur Indonesia, 5(1), 97–102. http://journal.ipb.ac.id/index.php/jai

Simamora, D. (2019). Pengaruh Konsentrasi Tepung Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Pada Pakan Terhadap Peningkatan Warna Dan Pertumbuhan Ikan Badut (Ampiphrion ocellaris). Skripsi.

Subamia, I. W., Meilisza, N., & Mara, K. L. (2010). Peningkatan Kualitas Warna Ikan Rainbow Merah (Glossolepis incisus, Weber 1907) Melalui Pengkayaan Sumber Karotenoid Tepung Kepala Udang Dalam Pakan. Jurnal Iktiologi Indonesia., 10(1), 1–9.

Suhendri, H., Harris, H., & Laksmi Utpalasari, R. (2018). Kombinasi Pakan Komersil Dengan Cacing Darah (Chironomus sp) Terhadap Pertumbuhan, Dan Kelangsungan Hidup Ikan Mas Koki (Carrassius auratus). Jurnal Ilmu-Ilmu Perikanan dan Budidaya Perairan, 13(1), 37–44. https://doi.org.

Sukarman, S., Astuti, D. A., & Utomo, N. B. P. (2017). Evaluasi Kualitas Warna Ikan Klown Amphiprion percula Lacepède 1802 Tangkapan Alam dan Hasil Budidaya. Jurnal Riset Akuakultur, 12(3), 231. https://doi.org/10.15578/jra.

Sukarman S., & Hirnawati, R. 2014. Alternatif Karotenoid Sintesis (Astaanthin) Untuk Meningkatkan Kualitas Warna Ikan Koi (Carassius auratus). Widyariset, 17 (3)

Taufiq, M., Dewi, K. M. C., Handono, H., & Rosidi, I. (2017). Pengaruh Pemberian Berbagai Jenis Pakan Terhadap Pertumbuhan Lobster Air Tawar. Education and Human Development Journal, 1(1). 08 - 109 https://doi.org/10.33086/ehdj.v1i1.370

Umaya, S. (2011). Analisis Kelayakan Usaha Budidaya Cacing Tanah (Lumbricus rubellus) Pada Magenta Farm Di Desa Nanggung Bogor. [Skripsi]. Program Sarjana Alih Jenis Manajemen Departemen Manajemen Fakultas Ekonomi dan Manajemen Insitut Pertanian Bogor. Bogor, 71 hlm.

Utami, D. A. T., Yuniarti A. dan Sinung P. (2014). Variasi Kombinasi Tepung Labu Kuning (Cucurbita moschata D.) dan Tepung Azolla (Azolla pinnata R.Br.) Pada Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio L.) Th. Jurnal Ilmiah Biologi, 59(9), 1–12. https://doi.org/10.21608/.

Published
2024-04-25
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.